• iDeal
  • Mastercard
  • Visa
Winkelwagen [0]

Camera meets Smartphone


De werelden van de digitale camera en de smartphone waren tot voor kort gescheiden werelden. Samsung kwam dit jaar al op de markt met de Galaxy S4 met 10x optische zoom, touchscreen met ikoontjes en maar liefst 16, jawel 16!, megapixels maar je kunt er ook nog mee bellen. Is dat nou een telefoon waar je retegoed mee kunt fotograferen of een behoorlijk goede camera waarmee je kunt bellen en internetten? Hoe je er ook tegenaan kijkt, het is in ieder geval een overbrugging tussen de twee werelden. Sony kan als innovatief bedrijf natuurlijk niet achterblijven bij Samsung en komt nu met een unieke gadget die het gat tussen smartphone en camera wel eens definitief zou kunnen dichten: de SmartLens. De tijd is er rijp voor en het gebeurt nu echt; de smartphone met een opzetlens - of is het nou toch een lens die eigenlijk een camera is?. Dat is het probleem met zaken die elkaar overlappen, hoe ga je het noemen en beschrijven?


sony-dsc-qx10-qx100Smartphone of Smartlens?


Sony komt in september 2013 met 2 nieuwe producten, de DSC-QX10 en de DSC-QX100. Zelf promoten ze deze gadgetlike producten zo: ’Bent u op zoek naar een camera met echte, professionele prestaties? Probeer uw telefoon eens. U hoeft alleen maar de Smart Lens tegen een NFC-smartphone te houden om verbinding te maken.’. Kortom je houdt in je handen alleen nog een lens vast, houdt ’m tegen je smartphone en via de display van je telefoon maak je foto’s. De transformatie van Smartphone naar camera is volledig zoals je op de foto (links) kunt zien. Toch is het ’gewoon’ een smartphone met een opgeklikte lens. losse-lens-bedienenMaar het gaat allemaal een stapje verder en dat maakt het leuk. Je kunt de lens ook van de smartphone afhalen en vanuit je hand overal op richten (foto rechts), om een hoekje heen kijken om te fotograferen wat daarachter zit of ala John Wayne vanuit de heup schieten. Wil je een leuke groepsfoto maken? Zet de lens los op een muurtje, ga zelf in de groep staan en bedien de lens vanaf je smartphone. Klik, klaar en je hebt de leukste groepsfoto die je kunt bedenken. De techniek die erachter ligt is WIFI/NFC en dat maakt ook het delen van foto’s op de sociale media weer heel makkelijk. Alles werkt heel simpel: klik de smartlens op je telefoon en begin met opnemen. Je smartphone zelf wordt de camerabehuizing. Gebruik vervolgens het aanraakscherm om foto’s te maken, te bewerken en te delen op Facebook en Twitter.


Hoe werkt het?


Eigenlijk doet het er natuurlijk niks meer toe hoe het werkt, als het maar werkt. Toch zal ik de Hans Klok magie achter deze gadget onthullen. Je weet de truc wordt nooit leuker als je de werking verklapt dus je kunt nu nog stoppen met lezen. De SmartLens verbindt zichzelf via WIFI of NFC met je smartphone en toont daardoor wat het door de lens ziet op je beeldscherm en laat zich bedienen via datzelfde beeldscherm. Toch heb je de smartphone niet persé nodig om foto’s te maken met de QX-10 of QX100. De lens is namelijk eigenlijk de camera. In de lens zit een sensor ingebouwd zoals in een gewoon camerahuis en in de lens zit ook een mini geheugenkaartje zoals je dat ook vindt in normale camera’s. Op zich is het Sony dus gelukt om de behuizing en de lens van een ’gewone’ camera in elkaar te laten smelten. Dat betekent overigens niet dat je je smartphone thuis kunt laten en alleen met de lens op pad gaat want je moet toch wel kunnen zien wat je fotografeert en er zit nog net geen schermpje op de smartlens, noch een afdrukknop. Tja anders zou het gewoon weer een camera zijn. Duh. Het is Sony hiermee gelukt om weer een stap te zetten in de samensmelting van camera en telefoon, en wel via een hele leuke (tussen)stap. Kijk het filmpje onderop de pagina maar eens en see for yourself welke mogelijkheden deze smartlens biedt. De Sony DSC-QX100 en de Sony DSC-QX10 komen half september 2013 op de markt en kosten respectievelijk €449 en €199.
Meer Sony Stunts


Alsof de introductie van een magische SmartLens nog niet voldoende was, komt Sony in september met nog twee stunts. De ene betreft een prachtige nieuwe telg in het systeemcamerasegment - de NEX-5T - en de andere gaat over een een aanbieding met de Sony A99 spiegelreflexcamera in de hoofdrol. Een aanbieding die maar moeilijk te weerstaan is voor de echte cameraliefhebber.


sony-nex-5tSony NEX-5T


Op de cameramarkt werd vroeger de dienst uitgemaakt door Canon en Nikon, met de komst van de digitale camera is het aantal aanbieders op de markt groter geworden en is Sony een zeer belangrijke speler geworden. Dat komt niet alleen doordat zij in elk segment - compactcamera, systeemcamera of spiegelreflexcamera - goed vertegenwoordigd zijn maar ook omdat de camera’s van Sony vaak zoveel extra’s in de camera hebben zitten in vergelijking met Canon of Nikon. Zo ook in het nieuwe model, de Sony NEX-5T. Natuurlijk... er zit een grote APS-C sensor in, heeft 16+ megapixels, verwisselbare lenzen, full hd-movie en een prachtig helder scherm in. Maar dat scherm is dan wél gelijk kantelbaar en wél via aanraking te bedienen. Er zit gewoon standaard WIFI aan boord zodat je makkelijk alles kunt delen op internet. Er zit standaard gewoon een ISO bereik tot 25600 ISO in waardoor je in de schemering doodleuk nog staat te fotograferen terwijl menige Canon of Nikon allang weer opgeborgen is. Standaard afstandsbediening van de camera via je smartphone, standaard HDR fotografie, standaard Object Framing, standaard creatieve filters, standaard panoramafoto’s maken. Standaard zus, standaard zo. Moet ik echt nog doorgaan? Nee toch?! De boodschap die Sony uitstraalt lijkt me duidelijk; nog meer zou niet eens passen in de NEX-5T. Bekijk de specificaties van de Sony NEX-5T eens en oordeel zelf.


Sony-SLT-A99-aanbiedingSony A99 Aanbieding


Ben je het niveau van de compactcamera en de systeemcamera ontgroeid dan heb je natuurlijk altijd nog de creme de la creme: de spiegelreflexcamera. Hoewel de systeemcamera tegenwoordig een ware inhaalrace is begonnen en misschien zelfs uiteindelijk wel gaat winnen, is een spiegelreflexcamera op het moment van schrijven toch nog steeds de camera voor de proconsumer, de consument die veel uit z’n camera wil halen en in de hoogst mogelijke kwaliteit. De Sony SLT-A99 is één van de topcamera’s met haar grote full-frame sensor en verwisselbare lenzen. Zoals gewoonlijk zit deze camera propvol met mogelijkheden en is het een apparaat dat je geheid jarenlang plezier bezorgt. En daar is de prijs natuurlijk ook wel naar, voor zo’n 2700 euro is ie gewoonlijk van jou. Maar dan wel kaal. Alleen de body, verder noppes, niks, nada. Een leuke flitser of een mooie professionele batterygrip erbij en je bent zomaar 7 a 800 euro lichter. Daarom is het des te verrassender dat de SONY SLT-A99 nu met gratis flitser en batterygrip verkocht wordt voor welgeteld 2649 euro, all in. Hoe ze dat doen en waarom ze dat doen? Het maakt me niet uit, dit is een wereldaanbieding en bij navraag werd er wel gelijk bijverteld dat de aanbieding SLT-A99 + Flitser + Batterygrip geldt zolang de voorraad strekt. Het betreft dus geen langloopbonus maar een echte aanbieding die jou misschien over de streep trekt om net nu de overstap naar een spiegelreflexcamera te maken. OP = OP, ren je rot zou ik zeggen.

Review door fOtOmOvO

Adres

van Woustraat 242
1073 NC Amsterdam
Tel: 020-6620666
info@fotobooms.nl

Openingstijden

Inruil en inkoop

Agenda

Nieuws

Nieuwsbrief