• iDeal
  • Mastercard
  • Visa
Winkelwagen [0]

Eindelijk naar Nieuw Zeeland!

rotorualake


Ik droomde al jaren van een reis naar dit prachige land en in januari was het zover. Ik ben gek op bergen, bomen, meren, gletsjers, ongerepte stranden.. en wijn. Nieuw Zeeland dus. Ik had gehoord van de Milford track. Dwars door een natuurgebied 53 km lopen. En dan 3 keer overnachten in een hut. M’n vriendin en ik gingen ervoor. Maar wat neem je allemaal mee? Natuurlijk een goede camera. Foto’s zijn mooie herinneringen, maar los daarvan vind ik foto’s maken vooral ook heel erg leuk. Maar op z’n trip is een compacte camera wel een uitkomst.

NO PRO

Klooien met het scherpte-diepte effect vind ik het toftste aan fotograferen. Om die reden kocht ik jaren geleden al eens een spiegelreflex. Maar voor deze reis wilde ik die toch thuis laten. Ik had inmiddels al 3 lenzen en de body zelf is ook niet bepaald klein. Veel te groot om mee te sjouwen.. Ik wilde iets compacts met de specs van een spiegelreflex. Ik ben geen pro, heb wel eens een fotocursus gedaan en ben misschien net iets meer geïnteresseerd in fotografie dan gemiddeld. Ik wil mooie foto’s met genoeg mogelijkheden om in te stellen, maar op reis liever geen gezeul met spullen en wisselen van lenzen.

VERTROUWD ADRES

De afgelopen jaren kocht ik al m’n fotospullen bij FotoBooms en nu ook weer stapte ik de winkel in op zoek naar de juiste camera. Wouter hoorde m’n wens aan en kwam gelijk met een erg compacte camera. Hij liet me beelden zien die hij gemaakt had vanuit de boot in de Fatamorgana in de Efteling. Iedereen weet dat beweging en weinig licht een uitdaging zijn om in te fotograferen. Maar wat ik zag was verbluffend. Haarscherp beeld! Toen Wouter me ook de slowmotion video van de fontijn liet zien was ik verkocht. De sony RX100 IV.

UITPROBEREN IN HET GLAZEN HUIS

Al voordat ik de camera meenam op vakantie heb ik hem uitgeprobeerd in het Glazen Huis van 3FM. In deze week is social media erg belangrijk voor onze actie om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Rode Kruis. Standaard iPhone foto’s zijn echt niet gek, maar toch heb ik de hele week foto’s gemaakt met de RX100IV. Het verschil merk je pas als je een echt goede camera als deze gebruikt. Geen korrelig beeld in donkere situaties, enorme scherpte ook bij inzoomen en eigenlijk net zo makkelijk te verwerken. Met 1 druk op de knop op de camera zend hij de foto via Wi-fi naar je mobiel. Deze workflow is echt erg goed. Ook zonder de NFC chip van m’n iPhone. Ik gebruik m’n telefooncamera echt bijna niet meer. Da’s gewoon zonde! ;-)

MAAR SPIEGELREFLEX NIET GEMIST?

Een van de redenen voor mij om te kiezen voor de RX100 IV zijn de manuele bediening van diafragma en sluitertijd. Net een spiegelreflex dus. En net als een spiegelreflex heeft ie een grote chip en een prachtige lichtgevoelige lens. (Alleen dus zonder dat lompe. ;-)) Je kunt door aan de centrale ring te draaien bepalen hoeveel scherpte-diepte je op de foto krijgt. Dit werkt erg goed. In stand P houdt de camera de verhouding tussen sluiter en licht in balans, zodat het beeld niet te donker of licht wordt. In stand A of S kun je wel afwijken hiervan.

met de A5000

Met de RX100

FLUWEEL

Met de RX100 IV kon ik de foto maken die ik altijd al wilde maken. Ik zag ooit een afbeelding van een waterval waarbij het water als zacht fluweel naar beneden lijkt te komen. Dankzij de (automatische) ND filter was het een piece of cake. Je maakt de sluitertijd langer en vanzelf zorgt de camera ervoor dat de foto niet overbelicht wordt, maar dankzij de ND filter dat mooie zachte effect geeft op de beweging van het water. Fantastisch!

SELFIE

De functie om je mobiel als afstandsbediening te gebruiken kende ik al van de a5000. Erg handig om een selfie op enige afstand te maken. Camera en telefoon zijn verbonden via Wi-fi en je ziet live op je telefoonscherm wat de camera op dat moment ziet. Vaak ben je in Nieuw Zeeland alleen op een mooie plek dus is er niemand om de foto van je te maken. En laten we wel wezen. Zelf maak je echt beter foto’s dan andere mensen van je doen toch? ;-)

VIEWFINDER

Zelfs een viewfinder ontbreekt niet. In sommige situaties komt dit kleine kijkgat erg goed van pas. Als er veel licht van achteren komt vond ik het praktisch om ‘m te gebruiken. De viewfinder heeft een kleurenscherm en geeft ook alle instellingen weer die je wilt.

tongariro emerald lake

APPS

Photoshop is niks voor mij. Ik hou vooral van iets moois maken op het moment zelf. En daar is de RX100IV standaard al heel goed in. Maar door de apps die je erop kunt zetten kun je terplekke bijzondere dingen creëren. De timelapse functie is top. Ook hier kun je veel instellen, maar het hoeft niet. De standaard optie voor zonsondergang of straatverlichting zijn geweldig. Neerzetten, uurtje wachten en voila! Een supergaaf filmpje. Een andere app die ik veel gebruikt heb is Lucht HDR. Simpel gezegd maakt de camera twee foto’s vlak achter elkaar met verschillende instellingen. Hij combineert ze dan daarna. Ooit een kerk van binnen willen fotograferen en zowel het altaar als de glas in lood ramen goed belicht willen hebben? Dan kan dus zo! Ik heb het in Nieuw Zeeland vooral gebruikt bij landschappen. Om de lucht er strak blauw op te zetten en het water van het meer in de voorgrond er strak groen op te krijgen. Het is even uitzoeken wat het handigst werkt. De app heeft flink veel mogelijkheden, dus hierbij nam ik wel de tijd. Je bent zomaar een minuut of wat bezig voor een foto. Maar ach, da’s ook de lol he?

TEGENVALLER

Die was er niet. Deze camera heeft het plezier op m’n reis in Nieuw Zeeland alleen maar vergroot. Ik heb veel complimenten gekregen over de foto’s. (oordeel vooral zefl, insta: paulrabbering) En zoals gezegd, ik ben geen pro. De RX100IV is gewoon steengoed.

Adres

van Woustraat 242
1073 NC Amsterdam
Tel: 020-6620666
info@fotobooms.nl

Openingstijden

Inruil en inkoop

Agenda

Nieuws

Nieuwsbrief


Leasen van Sony apparatuur tegen 0% rente.