• iDeal
  • Mastercard
  • Visa
Winkelwagen [0]
De Panasonic Lumix GH5 in beeld

Review van de GH5, het nieuwe topmodel voor foto- en videofanaten

Eindelijk kan iedereen de Panasonic GH5 in zijn handen houden. En er vooral mee aan de slag gaan! Panasonic richt zich met de GH5 uiteraard tot de ambitieuze videograaf, maar ook voor fotografen is het toestel niet te versmaden. Ten opzichte van de Lumix GH4 maakt de GH5 enorme sprongen op talloze fronten. Wat zijn de belangrijkste?

Panasonic Lumix GH5

Videokwaliteit

Panasonic heeft aan alles gedacht om videografen, van amateurs tot professionals, te bedienen met ongekende videokwaliteit en een waaier aan features en slimme details. De Lumix GH5 neemt op in 4K met maar liefst 60 frames per seconde, voor prachtig vloeiende beelden. De camera gebruikt daarvoor de gehele sensor en niet, zoals voorheen, een deel. Neem je genoegen met 1080p, dan kan de GH5 zelfs 180fps schieten, voor adembenemende slowmotion scenes.

Met 4:2:2 subsampling en 10-bits kleurdiepte en een maximale bitrate van 400mbps haalt Panasonic het maximale uit deze camera die kleiner en lichter is dan het gros van de spiegelreflexcamera’s op de markt. Voor professionele audio is er de XLR microfoonadaptor.

Veel filmers geven de voorkeur aan een externe monitor zoals die van Atomos, met zijn nieuwste Atomos Ninja Inferno. De GH5 biedt hiervoor een fullsize HDMI-aansluiting zodat de kabel stevig kan worden bevestigd en er niet uit kan schieten. Een andere fijne toevoeging is Auto ISO in de manuele videomodus. Zo blijft een video-opname correct belicht tijdens wisselende lichtomstandigheden terwijl het diafragma en sluitertijd zijn vastgezet.

Resolutie en snelheid

De sensor heeft een flinke upgrade gekregen, de GH5 heeft nu een resolutie van 20,3 megapixel, 25 procent meer dan de GH4. Bovendien is het anti-aliasfilter verwijderd, waardoor er nog meer details kunnen worden geregistreerd. Minstens zo belangrijk is de nieuwe, supersnelle processor, de Venus Engine, die voor veel natuurlijker beelden en kleuren zorgt dan voorheen. De combinatie sensor en processor biedt, zoals vermeld de mogelijkheid om 4K video op te nemen met 60 frames per seconde.

De enorme snelheid komt ook van pas bij fotografie, zo kan de GH5 60 foto’s per seconde maken op 4K kwaliteit en 30 per seconde op 6K kwaliteit. Dat laatste komt neer op JPEG’s van maar liefst 18 megapixels. Ook degene die RAW schieten profiteren, de Panasonic GH5 schiet 12 fps in AF-S modus en 9 fps in AF-C modus, met een bufferdiepte van 60 RAW foto’s of 600 JPEG’s! Om al dit moois op te slaan heeft de GH5 twee SD(XC) kaartsleuven voor de nieuwste geheugenkaarten van het type UHS-II U3.

Stabilisatie

Panasonic is de afgelopen twee jaar begonnen met inbouwen van stabilisatie in verschillende body’s, als aanvulling om de al langer bestaande stabilisatie in een groot deel van de lenzen. Deze combinatie van twee stabilisatietechnieken levert een 5-assig Dual I.S. (Image Stabilizer) systeem op voor langere sluitertijden uit de hand, met tot wel 5 stops winst! Deze Dual I.S. wordt snel doorontwikkeld en is al in zijn tweede generatie, die ook voor bestaande gestabiliseerde lenzen beschikbaar is met een firmware update.

Panasonic Dual IS 2

Focus

De Lumix GH5 laat met 225 autofocuspunten zijn voorganger in het stof bijten. Behalve veel meer punten, is ook de kwaliteit van de autofocus sterk verbeterd met Depth from Defocus- en Contrast AF-technologie. Hiermee wordt razendsnel scherpgesteld door de afstand, vorm, afmetingen en zelfs beweging van het onderwerp te analyseren. Met de nieuwe joystick aan de achterkant van de GH5 kan de gebruiker snel en intuïtief focuspunten of groepen focuspunten selecteren.

Ook de unieke Post Focus functionaliteit ontbreekt niet. Hiermee wordt een serie opnames gemaakt met steeds een ander focusgebied. Naderhand kan dan eenvoudig de foto met de gewenste focuspunten worden geselecteerd. Ook zijn meerdere opnames automatisch te combineren in de Focus Stacking-functie, voor maximale scherptediepte in bijvoorbeeld macrofoto’s.

Nu verkrijgbaar

De Panasonic Lumix GH5 heeft de eerste belangrijke prijs al in de wacht gesleept: de TIPA Awards 2017 voor beste professionele foto- en videocamera.

De Panasonic Lumix GH5 is beschikbaar als losse body of als combinatie met de nieuwe Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm F2.8-4 ASPH Power OIS lens. Ook een aparte batterygrip is verkrijgbaar. Die biedt een comfortabele greep in portretstand, naast een extra accu zodat u kunt blijven filmen en fotograferen.

Adres

van Woustraat 242
1073 NC Amsterdam
Tel: 020-6620666
info@fotobooms.nl

Openingstijden

Inruil en inkoop

Agenda

Nieuws

Nieuwsbrief


Leasen van Sony apparatuur tegen 0% rente.