• iDeal
  • Mastercard
  • Visa
Winkelwagen [0]
Sony A9, nieuw racemonster onder de camera’s

Sony lanceert met de A9 een raket die duizelingwekkende snelheden haalt. Wordt dit de ultieme camera voor actie- en sportfotografen?

Max Verstappen is eigenzinnig, razendsnel en neemt het op tegen twee dominante teams. Die eigenschappen gelden zonder meer ook voor de nieuwe Sony A9. Wat maakt dit racemonster een potentiële kampioen onder de sportcamera’s?

Snelheid x 20

De basis voor de indrukwekkende prestaties van de Sony A9 is de unieke drietrapsraket van sensor en processors. De Exmor RS sensor in de A9 is ’s werelds eerste zogenaamde stacked CMOS-sensor op fullframe formaat. Er zit DRAM-geheugen direct op de sensor, waardoor data 20x sneller (!) kan worden verwerkt. Laat dat even inzinken: niet 2x, niet 10x, maar 20x sneller dan de huidige fullframe sensors. De sensor is gekoppeld aan een BIONZ X-processor én een front-end LSI (co-processor) die de prestaties verder maximaliseert.

Snelle sluiter zonder trilling of geluid

Deze gigantische snelheid ontketent een digitale revolutie: volwaardig gebruik van de elektronische sluiter in scenario’s waar dit voorheen ondenkbaar was, zoals sportfotografie.Tot nog toe leidt gebruik van de elektronische sluiter bij snel bewegende onderwerpen tot onvermijdelijke rolling shutter, het fenomeen waardoor snel bewegende objecten op vaak hilarische wijze scheef of krom worden getrokken. Rolling shutter wordt dankzij de fenomenale snelheid van de Exmor RS sensor effectief voorkomen.

rolling

Goed, de nadelen zijn geëlimineerd, maar wat zijn dan de voordelen van zo’n elektronische sluiter? Wederom snelheid, zoals sluitertijden tot 1/32.000 seconde! Dat gaat met een mechanische sluiter niet lukken. Maar minstens zo belangrijk: geen trillingen of geluiden meer. Geen klapperende spiegel of ratelende sluiter, waardoor problematische fenomenen als mirror slap en shutter shock tot het verleden behoren. En je de camera kunt gebruiken in situaties waarin je muisstil wil of moet zijn.

Niet meer blind tijdens het beslissende moment

Een ander groot voordeel is dat het beeld ook niet meer wordt onderbroken op het moment van ontspannen. Geen wegklappende spiegel, geen eerste of tweede gordijn dat het zicht ontneemt op het beslissende moment dat de foto wordt genomen. Zeker bij een snelle burst leidt dit namelijk tot storende blackouts, een stroboscopisch effect in de zoeker, waardoor de fotograaf steeds een fractie van een seconde ‘blind’ is. Een systeemcamera met elektronische sluiter verhelpt dit, met een ononderbroken beeld als resultaat. In combinatie met een extreem lage latency, hoge resolutie, helderheid en een verversingssnelheid van 120 fps, geeft de Quad-VGA OLED zoeker van de Sony A9 een ongelooflijk realistisch en vloeiend beeld.

Uiteraard heeft ook de autofocus ook een enorme upgrade gekregen. De A9 heeft 693 fasedetectiepunten op het brandpuntsvlak, die 93% van het frame bedekken. Tijdens het fotograferen worden er 60 AF/AE-trackingberekeningen per seconde gedaan.

Feedback van fotografen

Dat is heel mooi, maar zonder intuïtieve bediening heb je uiteindelijk weinig aan al dat autofocusgeweld. Vandaar dat de A9 een joystick aan de achterkant heeft, om eenvoudig scherpstelpunten te bepalen of te wisselen van focusgroep of –modus. Een andere ergonomisch pluspunt is de nieuwe draaiknop links bovenop, waarmee snel de drive-modus en de focusmodus kunnen worden ingesteld.

Uit alles blijkt dat Sony goed heeft geluisterd naar de wensen van professionele fotografen. Zo zit er een accu in met een dubbele capaciteit, kunnen gebruikers met ‘Mijn Menu’ tot 30 menuopties zelf instellen, zijn er twee sleuven voor SD-kaarten, en razendsnelle bestandsoverdracht via een ethernet-poort.

Vanzelfsprekend komt Sony ook met een batterygrip voor de A9. Deze verdubbelt de accuduur en biedt voor de belangrijkste functies een identieke bediening als de camera zelf, alleen in portretstand. Voor wie accuduur nog kritischer is, bijvoorbeeld bij video, introduceert Sony een multibatterij-adapter. Dit is een snel-oplader én externe voeding ineen, voor maximaal vier accu’s.

Lange lenzen

Last but not least: lenzen. Een sportcamera kan helemaal top zijn, zonder lange, lichtsterke objectieven blijft het een racewagen op blokken. Ook daar timmert Sony hard aan de weg met zijn eigen toplijn van G Masters. Het belangrijkste wapenfeit tot nu toe: de nieuwe 100-400 mm f4,5-5,6 GM OSS supertelezoom. Een relatief compacte en lichte supertelezoom, perfect voor sport- en natuurfotografie.

Conclusie: Sony zet alles op alles om voet aan de grond te krijgen in het topsegment van fullframe camera’s voor pro’s en amateurs, en het nieuwe topmodel A9 speelt daarbij een sleutelrol.

Sony A9 body

Sony A9 body

Professioneel snelheidsmonster. ’s Werelds eerste full-frame stacked CMOS-sensor van 24,2 MP, schiet 20 fps in raw, 693 autofocuspunten, volledig geluidloos en trillingvrij.

Sony 100-400 mm f4,5-5,6 GM OSS supertelezoom

Sony 100-400 mm f4,5-5,6 GM OSS supertelezoom

Sony gaat lang met deze geweldige G Master supertelezoom voor de E-mount. Groot zoombereik, ultieme resolutie. Gemaakt voor de sport- en natuurfotograaf.

Sony VG-C3EM batterygrip voor de Sony A9

Sony VG-C3EM batterygrip voor de Sony A9

Batterijgrip voor Sony A9, verdubbelt de accucapaciteit. Voor identieke bediening als de camera, maar dan in portretstand.

Sony NPA-MQZ1K Multi-batterijenadapter

Sony NPA-MQZ1K Multi-batterijenadapter

Snel-oplader en externe voeding voor de Sony A9. Voor maximaal vier Z-serie accu’s.


Adres

van Woustraat 242
1073 NC Amsterdam
Tel: 020-6620666
info@fotobooms.nl

Openingstijden

Inruil en inkoop

Agenda

Nieuws

Nieuwsbrief


Leasen van Sony apparatuur tegen 0% rente.