• iDeal
  • Mastercard
  • Visa
Winkelwagen [0]
Waarom een filter op je drone camera?

Een goede filter om fel licht gedeeltelijk te blokkeren en te polariseren is onmisbaar voor mooie videobeelden overdag.


Videografen die buiten filmen gebruiken vaak een filter voor hun lens. Vooral grijsfilters, maar ook polarisatiefilters. Bij dronevideo’s zijn deze filters nog veel belangrijker. We leggen uit waarom.

4 voordelen van polarisatie

Het belangrijkste probleem is te veel, te fel (zon)licht en reflecties. Een polarisatiefilter heeft dan vier voordelen: het elimineert hinderlijke reflecties via water, sneeuw of glimmende voorwerpen; het blokkeert een deel van het licht, het verhoogt het contrast en het verbetert de kleuren. Duidelijk.Framerate en sluitertijd

Waarom een grijs- of ND-filter die een groot deel van het licht blokkeert? Om de camera tot langere sluitertijden te dwingen. Dat zit zo: mooie, ‘cinematische’ film- en videobeelden hebben in de regel een sluitertijd die 2x de framerate is.

Dus schiet je met 24 of 25 beelden per seconde, dan is je optimale sluitertijd rond 1/50ste seconde. Schiet je op 60 fps, dan kom je uit op een sluitertijd van 1/120 sec.

Veel te korte sluitertijden

Maar zulke relatief lange sluitertijden zijn onmogelijk bij fel daglicht. De camera gaat dan automatisch naar sluitertijden van 1/500ste seconde of zelfs nog korter, om overbelichting te voorkomen.

Dit levert helaas onnatuurlijk ‘houterige’ videobeelden op, omdat beweging dan compleet wordt bevroren in elk frame, zoals te zien in dit voorbeeld:Extra last van korte sluitertijden

Dit probleem komt juist bij drones veel voor. Ten eerste omdat hoog boven de grond het licht sowieso veel intenser is. Ten tweede om bijna alle dronecamera’s een relatief groot diafragma hebben dat niet is aan te passen. Ten derde hebben dronebeelden soms last van ‘jello’: een irritant golfpatroon, veroorzaakt door trillingen van de propellers (zie onderstaande video: jello ontsiert vanaf 25 seconden de verder zo mooie beelden). Dit ongewenste effect treedt verrassend genoeg vooral op bij korte sluitertijden.Stops licht blokkeren

Hoe krijg je dan toch die sluitertijd naar de gewenste 1/50 of 1/120? Juist, met een grijsfilter. Door een flink deel van het licht te blokkeren dwing je de camera tot de gewenste, langere sluitertijd.

Zit je camera zonder filter op bijvoorbeeld op sluitertijd 1/1000, dan moet je vier stops licht blokkeren om rond 1/50 uit te komen. Vier stops betekent 1/16 van het licht, je gebruikt dan een ND16-filter.Welke filters?

Bij wisselende lichtomstandigheden worden vaak meerdere filters tegelijk gebruikt. Dit is echter bij een drone camera meestal niet mogelijk. De camera is erg klein en de gimbal heeft snel last van extra gewicht en bulk. Het is dus zaak een zo licht mogelijk filter te gebruiken en van filter te wisselen als het licht verandert.

Om aan deze specifieke eisen tegemoet te komen heeft het Amerikaanse Polar Pro een uitgebreide serie filters ontwikkeld. Dit bedrijf heeft zich compleet gespecialiseerd in filters en accessoires voor drones en action cams.

Polar Pro: topkwaliteit en uitgebreide keuze

Omdat elke drone weer anders is zijn deze filters specifiek gemaakt voor de verschillende types, zoals de DJI Mavic of de Phantom 4 Pro. Om in elke situatie de mooiste videobeelden te kunnen maken heeft Polar Pro zowel polarisatiefilters, grijsfilters van ND4 tot en met ND256 én filters met polarisatiefunctie en grijsfilter gecombineerd.

De packs met drie of zes filters zijn extra voordelig. De Polar Pro filters zijn gemaakt van gehard, optisch zuiver glas en voorzien van een coating die reflecties tegengaat.

Bekijk het overzicht van alle Polar Pro filters en accessoires voor drones en actioncams. Voor de mooiste beelden in elke mogelijke situatie!
Adres

van Woustraat 242
1073 NC Amsterdam
Tel: 020-6620666
info@fotobooms.nl

Openingstijden

Inruil en inkoop

Agenda

Nieuws

Nieuwsbrief


Leasen van Sony apparatuur tegen 0% rente.