• iDeal
  • Mastercard
  • Visa
Winkelwagen [0]
nex-verwisselbare-lenzen

Sony’s Nex serie

micro camera’s met verwisselbare lens

Sony Nex3 en Sony Nex5

Eerste editie: Ons schrijfsel over de spiksplinternieuwe spiegelvrije systeemcamera’s van Sony, de Nex5 en de Nex3. Met een combinatie van een grote APS-C sensor in een ongelooflijk compacte body gaat Sony nu echt de strijd aan met Olympus en Panasonic’s Micro Four Thirds-systeem. De titanen gaan nu hard tegen hard en dat betekent meestal voordeel voor de consument. Heeft Sony voldoende in zich om de polepositie te veroveren in deze micro systeemcamerarace? Bekijk de gehele recensie en oordeel zelf.

Of bezoek op zaterdag 17 Juli 2010 van 10:00 tot 16:00 uur een speciale demodag van de Sony NEX in onze winkel op de van Woustraat 242 in Amsterdam. U bent van harte welkom!
sony-nex5-voorzijde

Actie - Reactie

Al sinds Panasonic en Olympus het Micro Four Third systeem introduceerden gonst de vraag rond wat de andere belangrijke merken zullen gaan doen als antwoord hierop. Het Micro Four Thirds systeem heeft rustig aan steeds meer marktaandeel gepakt, schijnbaar zonder de minste reactie van de drie grote merken die 80% van de digitale spiegelreflexmarkt bedienen; Canon, Nikon en Sony. Zo weinig reactie zelfs dat de term Micro welhaast de generieke term is geworden voor spiegelvrije systemen. Het is hoog tijd dat er een respons komt van de andere spelers.

Het wachten op een reactie is nu eindelijk voorbij, Sony heeft van zich laten horen met de aankondiging vorige maand van hun nieuwe Nex systeem. De merken zullen nu hard tegen hard gaan concurreren en de consument wordt hier meestal niet echt slechter van. De details van de Nex zijn zoals we zouden verwachten; Een HD video APS-C sensor in een kleine body. Een extreem kleine body moet ik zeggen. De body is zo klein ontworpen dat het image stabilisatiesysteem niet meer in de body past maar nu als optical steadyshot in de lens huist. Zo compact is het ontwerp van deze Nexbody. De Nexmodellen maken geen gebruik meer van de alpha lensbevestiging maar van een nieuw, geheel elektronisch, E-mount systeem. Sony richt zich met de Nex op de compact camera bezitters die willen upgraden in plaats van op SLR-bezitters die een tweede camera willen aanschaffen. Deze markt wordt ingeschat op tien miljoen potentieele kopers. De Nex modellen hebben ook meer gemeen met compact camera’s dan met SLR’s, alleen al de weinige knoppen en de onconventionele interface getuigen hiervan.

Deze nieuwe interface toont niet alleen een kleine omschrijving per geselecteerde optie, het heeft ook een volledig gebruikershandleiding ingebouwd. Relevante secties van de handleiding zijn in elke modus beschikbaar om hints en advies te geven. Van hoe de camera vast te houden tot hoe maak ik een onscherpe achtergrond. Geheel ingebouwd in de camera zelf. Sony vindt dat de concurrentie meer aan klein-maken dan aan revolutionair andere zaken heeft gedaan en het is daarom geen verrassing dat de Nex serie veel meer is geworden dan een SLR zonder spiegel. Sony wil vernieuwen.

Net als bij Samsung en Panasonic is Sony’s achtergrond er een van elektronika (in plaats van camera’s) en dat zij nu bewegen naar een simpele elektronika display in plaats van de ingewikkelde DSLR ontwerpen is daarom een logische stap. Bij Sony ligt het wel net iets anders omdat zij Minolta en alle knowhow over hebben genomen maar ondanks de vele nieuwe modellen heeft Sony op slechts enkele markten in de wereld echt indruk gemaakt met de DSLR. Het is dan ook niet gek dat Sony nu het beste van twee werelden probeert te verenigen; Sony’s kennis van DSLR en van Elektronika om een aansprekend streepje voor op de concurrentie te behalen.


De NEX series zal initieel twee modellen kennen: de Nex-5 en de Nex-3. Wat betreft de specificaties kunnen we kort zijn, deze zijn bij beide camera´s identiek. De Nex-5 echter krijgt een kleinere body van magnesiumlegering, een infrarode remote en 1080i AVCHD filmopname mogelijkheid. In elk ander aspect zijn beide camera´s gelijk aan elkaar. Wat direkt opvalt aan beide Nex-camera´s is hoe klein ze zijn terwijl de sensor die erin zit wel 50% groter is dan die van de Micro Four Thirds camera´s, de Nex is kleiner en dunner dan zowel de Panasonic GF1 alswel de Olympus E-PL1. Wie zei ook alweer size does matter?

sony-nex3-nex5Sony NEX-5

De Nex5 body is simpel met zijn handgreep en een flip-out scherm. Ondanks de compactheid van de body is deze makkelijk vast te houden en nodigt uit tot een stabiel twee-handen-vast greep. Een van de weinige verschillen tussen de Nex5 en zijn tweelingbroertje de Nex3 is de magnesium behuizing, deze zorgt voor een zeer stabiele look en feel. Het oogt allemaal zeer stabiel en solide.

Sony NEX-3

De grip van de Nex3 is wat platter en wijder dan die van de Nex5 en concluderend vinden we de grip van de iets duurdere Nex5 wat betrouwbaarder. Het kan van persoon tot persoon verschillen en u moet ze beiden gewoon even vast houden bij ons in de winkel maar al met al vinden wij dat de Nex5 net de ergonomisch betere van de twee is. De Nex3 mag dan de magnesium behuizing niet hebben dat betekent nog niet dat ie niet robuust in elkaar gezet is.

Lens compatibiliteit

Naast de camera worden er drie E-mount lenzen geintroduceerd - een 16mm f2.8 pancake, een standaard 18-55mm F3.5-5.6 gestabiliseerde kitzoom en een gestabiliseerde 18-200mm F3.5/6.3 superzoom. Wow. Alhoewel Sony spreekt over shallow depth of field biedt geen van de lenzen op dat gebied veel controle.

Zoals gezegd zijn er drie kits beschikbaar: De ’snap’ kits met de 18-55mm zoom, de ’ga met me naar buiten’ kit met de 16mm lens en de ’ga met me naar buiten en snap’ kit die beiden heeft. En, hoewel een 24mm equivalent van de lens zinnig is voor sommigen, begrijpen we de beslissing om zo´n potentieel uitdagende lens in een kit te stoppen niet goed, bij wat een richt en schiet camera zou moeten zijn. De meerderheid van de mensen zal de winkel niet tevreden verlaten als zij naar buiten stappen met slechts een ultrawide groothoeklens. Dat kan de bedoeling toch niet zijn. Daarnaast, en dat stelt zelfs nog meer teleur, heeft de 16mm lens met zijn F2.8 niet veel te bieden heeft op het gebied van wazige achtergronden.

nex-5_met_16mmnex-5_met-18_200MM
NEX-5 met 16mm F2.8 pancake en de NEX-5 met 18-200mm F3.5-5.6 OSS.

Een Alpha mount adapter zal beschikbaar komen waardoor u zowel Sony als Minolta SLR lensen kunt gebruiken. Deze LA-EA1 adapter heeft een motortje dat de lensopening regelt maar niets om de autofocus aan te sturen. Er is nog geen prijs bekend voor deze LA-EA1 adapter maar dat zou best eens in de papieren kunnen lopen met zo´n mechanisch complexe lens en je kunt je afvragen hoeveel compatibiliteit echt mag kosten en of het je waard is.

la-ea1-adapterL
De LA-EA1 Alpha-mount naar E-mount adapter

Technische bron: dp-review

Adres

van Woustraat 242
1073 NC Amsterdam
Tel: 020-6620666
info@fotobooms.nl

Openingstijden

Inruil en inkoop

Agenda

Nieuws

Nieuwsbrief