• iDeal
  • Mastercard
  • Visa
Winkelwagen [0]

Carl Zeiss Ultrawijd

In 2008 kondigde Zeiss op Photokina de release van de Distagon T* ZE 21mm/f2.8 lens al aan. Maar voor we u meer vertellen over deze lens even een kort geschiedenislesje over wie Carl Zeiss eigenlijk was.

carl-zeisCarl Zeiss

Carl Zeiss (1816 – 1888) was een Duitse constructeur van lenzen, die bekend geworden is door het door hem opgerichte bedrijf; Zeiss Ikon, en door enkele verbeteringen bij de productie van lenzen en objectieven.

Zijn eerste lenzen waren bedoeld voor microscopen, maar toen de fotocamera verscheen, fabriceerde het bedrijf daar ook objectieven voor. Vele bekende cameramerken, waaronder Sony en Canon, gebruiken objectieven van Zeiss Ikon.Distagon T* ZE 21mm/f2.8

De "E" in ZE verwijst naar de Canon EOS versie van de lens die ook verkrijgbaar is in Pentax K-mount ("ZK") en Nikon F-mount ("ZF"). Alhoewel het een lens is die je handmatig scherp stelt is ie verder wel volledig EOS-compatibel, inclusief het door de camera aangestuurde diafragma. De Carl Zeiss Distagon T* ZE 21mm/f2.8 is een staaltje apart.

carl-zeiss-op-een-canon-eosOkay dan maar waarom eigenlijk zoveel rumoer om deze ultra wijde lens? De Zeiss Distagon is eigenlijk helemaal geen nieuwkomer! Het is namelijk een lens met een geschiedenis die al teruggaat tot zover als het Contax C/Y tijdperk. Toendertijd was de lens een van de nieuwste aanvullingen op het systeem (dat kort na het millennium opgedoekt werd). Direkt na het uitkomen van de lens begon een gerucht zich te verspreiden - deze lens is iets heel speciaals -. Commentaren van gebruikers en reviews noemden het zelfs de beste ultrawijde lens ooit geproduceerd. Deze geruchtenstroom ging zo ver dat Canon gebruikers, waarvoor er niet veel alternatieven qua groothoek bestonden, bereid waren met adapters te knutselen om deze lens toch maar vooral op hun canon te kunnen schroeven. Men was op e-bay zelfs bereid meer te betalen dan de originele adviesprijs van de fabrikant. Het gerucht maakte dus nogal wat los en men haalde gekke toeren uit om de lens maar te kunnen gebruiken.

Nou die tijden zijn voorbij nu Carl Zeiss geluisterd heeft naar de gebruiker en de Distagon nu voor alle drie de camera systemen produceert: Canon, Pentax en Nikon. Canon en Nikon fans kunnen nu dus ook hun hart ophalen aan deze prachtige lens. De nieuwe Distagon is niet 100% identiek aan het origineel van destijds. Maar goed ook want de ontwikkelingen staan natuurlijk niet stil sinds 2000. De lens is moderner gemaakt in respect tot gloed, omgevingsvriendelijk glas en het optische systeem is ook enigzins aangepast. De oude lens in een klein nieuw jasje dus. Het enige wat nog hetzelfde is gebleven is de prijzigheid van de lens. Met een prijs van 1399 euro is het nog steeds niet een van de goedkoopste lenzen.

De kwaliteit van de volledig metalen Zeiss lens is uitmuntend. De gegroefde scherpstelring werkt exceptioneel lekker en voelt goed aan. De bijgeleverde zonnekap is ook volledig van metaal. Alles is zeer robuust gebouwd op één ding na: de lensdop voelt wat kwetsbaar aan. Een kleinigheidje maar toch een minpuntje daar. De Carl Zeis Distagon lenzen kennen een rear-focus systeem waardoor het voorste element niet draait. De lengte van de lens blijft dus gelijk ongeacht de scherpstelling die u gebruikt. Dankzij de Carl Zeiss T * Anti-reflectie coating en de uitstekende demping van strooilicht biedt de de Distagon T * 2,8 / 21 schitterende resultaten onder alle lichtomstandigheden.

Foto Booms levert de lens inclusief zonnekap, lensdoppen, nederlands model en 2 jaar garantie. Bekijk de Zeiss Distagon groethoeklens in onze webwinkel.

Klik hier voor het complete nieuwsarchief

Adres

van Woustraat 242
1073 NC Amsterdam
Tel: 020-6620666
info@fotobooms.nl

Openingstijden

Inruil en inkoop

Agenda

Nieuws

Nieuwsbrief