• iDeal
  • Mastercard
  • Visa
Winkelwagen [0]
foto-booms-witbalansfilter

Het nut van witbalans filters

De kleur van het licht dat door een vel wit papier weerkaatst wordt kan variëren. Bij kunstlicht is de weerkaatste kleur anders dan bij daglicht. Ons oog corrigeert deze schijnkleur maar hoe gaat een digitale camera daar nou mee om? Hoe krijg je levensechte kleuren bij buiten en binnenopnames?

Kleurtemperatuur
Bij digitale opnamen kan de witbalans handmatig worden ingesteld. TL-lampen bijvoorbeeld vragen om een handmatige witbalans, omdat elke TL-lamp een andere kleurtemperatuur kan hebben. foto-booms-witbalans-filterDaglicht heeft een kleurtemperatuur die meestal tussen de 5500 - 10.000 Kelvin ligt, kunstlicht tussen de 2800 - 3300 Kelvin en kaarslicht een schamele 1200 Kelvin. De verschillen in kleurtemperatuur kunnen groot zijn en de belichting van een opname verpesten als je er niet goed rekening meehoudt. Zag je wel eens fotografen met z’n groot vel grijs papier rondlopen? Nou dat was hun manier om de witbalans te meten en juist te krijgen. In de fotografie nu worden zogenaamde witbalansfilters gebruikt om tot een bevredigend eindresultaat te komen. Een hele verbetering en een stuk simpeler ten opzichte van die vellen papier.

met-witbalansfilterWit is wit
Uiteraard kan elke digitale camera automatisch een witbalans kiezen maar als je er zelf wat meer aandacht aan besteed kan de kleurweergave in je foto’s grote stappen voorwaarts maken. We kennen allemaal het verschil tussen het harde licht rond de middag en het warme avondlicht dat juist zulke mooie opnamen oplevert. Dat heeft alles te maken met kleurtemperatuur. Het is de bedoeling dat de witbalans die je in je camera kiest de kleurtemperatuur van het licht dat je onderwerp beschijnt zo dicht mogelijk benadert. Dat produceert de meest levensechte kleuren. Wit is dan echt wit. Alle andere kleuren vallen dan automatisch op hun plaats want wit is opgebouwd uit alle kleuren.

Hoe
Met het witbalansfilter op de lens richt u op de lichtbron die uw onderwerp belicht, u bepaalt de ideale witbalans handmatig in de camera, verwijdert het filter en neemt de foto van uw onderwerp met de eerder ingestelde witbalans. Het is een routine die u snel onder de knie zult hebben en qua kleurweergave zeer de moeite waard is. Niet te bang zijn, het is een drempel waard om te nemen.

De witbalansfilters van Foto Booms zijn ontwikkeld door een fotograaf. Gebruikt u de White Balance Lens Cap, een gepatenteerd ontwerp, voor het instellen van een persoonlijke witbalans dan is het resultaat nauwkeurige kleuren die consequent en levensecht zijn, zonder zweem en zonder tijdrovende nabewerking. Bekijk onze witbalansfilters.

Adres

van Woustraat 242
1073 NC Amsterdam
Tel: 020-6620666
info@fotobooms.nl

Openingstijden

Inruil en inkoop

Agenda

Nieuws

Nieuwsbrief