• iDeal
  • Mastercard
  • Visa
Winkelwagen [0]
pentax-q

Pentax Q systeemcamera


Pentax gebruikt z’n jarenlange ervaring uit de SLR-markt om met een systeemcamera te komen die zeer klein is, zeer licht is maar ondertussen wel nog steeds goed presteert. De Pentax Q is geboren en zal omstreeks augustus / september 2011 op de Nederlandse markt verschijnen. Wij kunnen echter wel al een tip van de sluier oplichten en de meest opvallende plus- en minpunten van deze digitale systeemcamera beschrijven.

pentax-q-wisselbare-lensLicht en klein

Meest opvallend aan de camera is ten eerste zijn maat en gewicht, het is met recht een lichtgewicht maar dan hebben we het over de grammen en niet over wat de camera in huis heeft. De CMOS sensor is verkleind om een en ander in de body te laten passen en meet toch nog altijd een respectabele 12.4 Megapixel. De fotokwaliteit is door de kleinere sensor vergelijkbaar met die van een digitale compactcamera. De spiegel is weg, er is geen optische viewfinder meer, en de sensor is klein. Allemaal zaken die ruimte besparen in de camera en ’m zo licht en klein maken.

Q-vatting

De camera heeft een verwisselbare lens maar met een speciaal ontwikkelde vatting, de Q-vatting. De afstand tussen het lensmontuur en beeldsensor is enorm verkleind ten opzichte van de Pentax K-vatting. Het resultaat? Een zeer compact gebouwde behuizing met ingebouwde flitser. Een flitser die je overigens ook nog uit kunt klappen waardoor je de hoek waaronder je flitst kunt veranderen. Altijd handig bij portretfotografie.

PentaxQ-2011Retrolook

Op de achterzijde van de camera zit een 3 inch lcd scherm, non-touch helaas en met 460.000 pixels duidelijk buiten wat gangbaar is anno 2011. Vorige week schreven we nog over de Olympus Pen E-P3, ook een systeemcamera maar met in zijn algemeenheid wat meer aan boord, en daaraan zit logischerwijs een wat hoger prijskaartje. De Pentax Q is robuust en duurzaam door zijn magnesiumlegering en heeft, net als de Olympus P3, een retro-uitstraling. Klassiek is weer erg in dit jaar.

Meebewegende sensor

Met de Pentax Q kan je fotograferen tot 6400 ISO met een laag ruisniveau. Dat komt goed van pas als je in een wat donkere omgeving vanuit de hand wilt fotograferen. Dus ook op reis, op een vakantieterras in de schemering kan je ermee uit de voeten. Heb je nou toch wat last van beweging in je handen dan is het goed om te weten dat de Pentax Q een sensor heeft die tegenbeweegt met bewegingen van de camera en zo bewegingsonscherpte probeert te voorkomen. Uit de SLR-tak van Pentax is eveneens de automatische sensorreiniging overgewaaid. Door de sensor snel te laten vibreren verdwijnen alle stofdeeltjes als sneeuw voor de zon. Wanneer vinden ze eens een huis uit dat zichzelf zo schoonmaakt...

pentax_q_flash-2011Voorgeprogrammeerde knoppen

Naast fotograferen op 12.4 Megapixel tot 6400 ISO kun je met de Pentax Q ook Full HD video-opnamen maken. Het opnameformaat is H.264 waardoor je langere videoclips kunt maken in een volle resolutie van 1920x1080 en dat met een snelheid van 30 beeldjes per seconde. Ingebouwd zijn ook een zestal effecten waardoor je je foto een bepaalde look, zeg maar je fotografische vingerafdruk, mee kunt geven. De Q heeft dat met de Olympus PEN E-P3 gemeen, evenals de handige dial op de voorzijde, genummerd 1 tot en met 4. Onder elk van deze keuzeknoppen kun je camerasettings kwijt en meer zaken die je snel wilt kunnen veranderen als de geschikte situatie zich voordoet. Voorgeprogrammeerde maar door de gebruiker individueel in te stellen functieknoppen zijn helemaal hot in systeemcamera’s.

rijksmuseum_hdrCreativiteit

De creatieveling kan ook veel zelf instellen. Er is een diafragmavoorkeuze, een sluitervoorkeuze en een geheel manuele modus beschikbaar. In de camera ook High Dynamic Range (HDR) fotograferen. Een manier van fotograferen waarbij drie verschillend belichte opnames leiden tot 1 opname van hoog contrast. Dat is handig om donkere schaduwplekken of erg witte luchten toch goed belicht te krijgen maar er is creatief gezien nog veel meer mee mogelijk (zie Rijksmuseum op de linkerfoto). Aan boord ook de Bokehfunctie: Met deze functie zullen zelfs fotografen die voor het eerst digitaal fotograferen gemakkelijk opnames kunnen maken met een onscherpe voor- of achtergrond. Dit doet het onderwerp direkt in het oog springen zoals profs dat gewend zijn te doen. En komt er een bewegend voorwerp voorbij aan uw lens dan is de 5 foto’s per seconde een uitstekende manier om aan seriefotografie te doen en mist u geen moment.
De overweging

Pentax wil graag mee in de markt voor systeemcamera’s en moest daarom natuurlijk wel met een Q komen. De prijsstelling, het gewicht en de afmetingen zijn kleiner dan bij andere systeemcamera’s maar dat wordt bereikt door andere zaken te offeren: een kleinere sensor en nontouch lcd-scherm van mindere kwaliteit. De camera is daardoor klein maar past met lens nog steeds niet echt in een broekzak, eerder in je jaszak. Met 230 opnames op 1 batterij en een zijgleuf voor het wisselen van de memorycard hoef je geen moment te missen, zelfs niet als je op een statief werkt. Een groot voordeel. Pentax wil met deze fragiele balans tussen goedkoper en lagere kwaliteit scoren in dit marktsegment en is daarom eerder grijs dan zwart of wit. De afweging is aan u.

Foto Rijksmuseum HDR ©fOtOmOvO 2011, review Foto Booms

Adres

van Woustraat 242
1073 NC Amsterdam
Tel: 020-6620666
info@fotobooms.nl

Openingstijden

Inruil en inkoop

Agenda

Nieuws

Nieuwsbrief