• iDeal
  • Mastercard
  • Visa
Winkelwagen [0]
sony-nex-c3-online-kopen

Sony NEX-C3 review

The NEX-C3 is de opvolger in de generatie van spiegelvrije Sony camera’s. Met de Sony NEX-3 en Sony NEX-5 mikte Sony al op de voordelen van een grote APS-HD Cmos sensor in een compacte behuizing en vervolgt deze weg met de nog kleinere SONY NEX-C3. En dat is dan ook gelijk het belangrijkste kenmerk van de C3: hij is klein.

Wat is er opvallend?

Sony heeft zijn ambities in het conventionele DSLR segment nooit echt waar kunnen maken tot op heden en mikt nu, als grootste belanghebbende, vooral op de spiegelvrije camera’s in een kleine compacte behuizing. Sony weet alles van compact en het door Sony overgenomen Konica Minolta brengt de kennis en kunde over verwisselbare lenzen binnen. De sensor heeft nu 16 megapixels. Deze combi van compact maar met een grote sensor en verwisselbare lenzen moet het gaan doen voor Sony. De grootte is gelijk ook één van de meest opvallende wijzigingen op wat kleinere aanpassingen zoals een andere gebruikersinterface, iets meer instelmogelijkheden en, haast onvermijdelijk tegenwoordig, de toevoeging van filters en programmeerbare knoppen, na dan. sony-nex-c3-kantelbaar-lcd-schermErg fijn is ook het kantelbare lcd-scherm.

Simpel, klein en supergoede kwaliteit

Sony zette destijds met de introductie van de NEX-serie in op twee verschillende richtingen. De ene was camera’s maken met meer instelmogelijkheden voor de liefhebbers. De andere richting was een kleine camera met hoge kwaliteit opnames voor mensen die absoluut niet met een grote lompe camera willen rondzeulen en al helemaal niet geinteresseerd zijn in diafragmawaardes en witbalansen. Gewoon simpel goede foto’s maken is de richting die deze groep op wil en de NEX-C3 bedient hen op hun wenken.

Geen grip, geen ISO100, geen Full HD

De C3 is een erg kleine camera geworden maar dat gaat soms, zeker met wat grotere lenzen erop, ten koste van de handelbaarheid. De grip op de camera is niet altijd optimaal te noemen. Het feit dat er geen ISO100 stand, toch een ankerwaarde in de fotografie, beschikbaar is doet ook wel de nodige wenkbrauwen fronsen. Het begint allemaal op 200 ISO maar loopt dan wel door tot een opgevoerde en imposante 12800 ISO. Maar weer net niet in automodus, dan is de grens 3200 ISO. De 720P 30 frames video is iets wat in dit Full HD tijdperk niet echt meer van deze tijd is. Waarom joggen als we zouden kunnen rennen?

sony-nex-c3-flitserFlitser

De C3 kent geen ingebouwde flits. Dat is ook praktisch onmogelijk als je de camera zo klein maakt. Klein, kleiner, kleinst zijn de superlative toverwoorden van de C3 maar daar moet dan wel wat voor geofferd worden. De flits. Daarentegen zit er wel een schroef-mij-zelf-even-vast flitser bij die je er los op kunt schroeven op het moment dat je ’m nodig hebt. Maar goed die heb je natuurlijk nooit bij je als je ’m nodig hebt, en dat is vaker dan je denkt weet ik uit ervaring. Het is in de praktijk dus altijd de flitser erop houden of alles zonder flits doen.

sony-nex-c3-is-klein-handzaam-digicameraEffectenfilters

De C3 is ontworpen voor mensen die van een compactcamera over willen stappen op een betere camera met meer mogelijkheden maar zonder al teveel kennis van zaken te moeten hebben. Daarom ook zitten er filters ingebouwd die je zo kunt kiezen zonder te snappen hoe het nou eigenlijk werkt. Zo is er net als in de Sony HX100 een filter genaamd Defocus. Dat zet het onderwerp op de voorgrond scherp op de foto en de achtergrond helemaal onscherp. Dat doet het onderwerp er meer uit springen en komt profi over. Normaliter bereik je dat effect door met je diafrgma te spelen maar de C3 heeft gewoon een filter ’defocus’ en klaar is Kees. Zo zijn er meer filters die u meer uit de camera laten halen zonder eerst gestudeerd te hebben. In het lcd-scherm krijg je nog voordat je de foto echt neemt te zien hoe de foto eruit komt te zien na toepassing van een filter.

Programmeerbare knoppen

Op de Sony NEX-C3 zitten twee dialknoppen die dit keer geen merktekens dragen omdat u zelf allerlei functies of instellingen onder zo’n knop kunt zetten. Ook dat is, naast de filterrage, een trend die je steeds vaker de kop op ziet steken. Of een gebruiker die gewoon simpel goede foto’s wil maken wel de moeite zal nemen allerlei knoppen te programmeren is de vraag.

Conclusie

Er is helaas geen viewfinder, geen ingebouwde flitser, geen gps en deze kleine rakker ligt toch wat minder lekker in de hand, zeker met een wat grotere lens erop. Daarnaast is de Sony NEX-C3 klein, heeft ie een grote - size does matter - sensor met de kwaliteit van z’n grotere spiegelreflex-broers, programmeerbare knoppen en filters. En is er de fantastische panoramamodus, verwisselbare lenzen en een snelheid van 7 opnames per seconde, tot een maximum vcan 400 foto’s op 1 accu. Deze systeemcamera is zeker een stap omhoog vanaf een compactcamera.


review door fotomovo

Adres

van Woustraat 242
1073 NC Amsterdam
Tel: 020-6620666
info@fotobooms.nl

Openingstijden

Inruil en inkoop

Agenda

Nieuws

Nieuwsbrief